Pochúťky a doplnky sú skutočným korením podujatia. Možno sa nájdu aj zvláštni ľudia, ktorí
prídu len kvôli tomu, ale ja osobne si to neviem predstaviť. V každom prípade, ak chceš naozaj pestrý, povedzme koncert, možno by bolo dobré mať pre každú kapelu samostatné malé bistrá, kde by ste mohli vojsť a kúpiť si oficiálny tovar kapiel. Pamätám si, keď In Flames prvýkrát hrali v Grécku. Vtedy ešte neboli veľmi známi (rovnako ako celý žáner melodického death metalu nebol známy – nehovoriac o popularite), takže nepriniesli veľa tričiek. Ale ich koncert bol zrejme taký vražedný, že 120 tričiek zmizlo za pár hodín. To je hodnota dobrého koncertu! Okrem toho sa fanúšikovia vždy chcú stretnúť a pozdraviť svoje idoly. Preto by mali myslieť aj na postavenie stanov, v ktorých by si členovia kapely mohli sadnúť a pozdraviť svojich fanúšikov. Ak je horúco, zabezpeč si tieň. Ak je chladno, možno budeš chcieť vytvoriť uzavretý priestor. Lavička, kde sa môžu podpisovať a vydávať vinylové platne.

Bez ohľadu na to, ako veľmi je festival zábavný, vždy sa môžu vyskytnúť problémy a ťažkosti. Podobne ako na Woodstocku ‘99, aj na veľkom festivale takmer určite vypuknú bitky a výtržnosti. Väčším problémom sa však dá predísť najatím ochranky a prijatím určitých opatrení (oddelenie davu, rôzne pódiá pre rôznych účinkujúcich atď.). Problémy však môžu spôsobiť nielen bitky medzi členmi davu, ale štatisticky sú bitky v dave kvôli vlastným rozdielnym názorom zriedkavé. Zvyčajne je to niečo iné, čo spôsobuje, že sa v ľuďoch nahromadí frustrácia a v určitom momente prepukne. V prípade Woodstocku ‘99 to bola drahá voda, nedostatok hygienických zariadení a dobrých záchodov a chýbajúce služby, ako je prvá pomoc alebo stravovanie v primeranej vzdialenosti. Nezabudni tiež, že na festivale, ktorý si ctí svoju povesť, sa bude podávať alkohol. To znamená, že by bolo dobré mať vybavenie prvej pomoci pre prípad, že sa niečo pokazí, či už ide o opitých užívateľov drog alebo otravu alkoholom.

Extrémne športy sa v posledných rokoch stávajú čoraz populárnejšími, a keďže fanúšikovia
veľkých a hlučných festivalov sa prikláňajú skôr na stranu “yolo” mohli by sa stať obľúbenou
atrakciou aj na tvojom podujatí. Na festivale sa takmer vždy dajú robiť vedľajšie športy alebo
aktivity, ale môžeš ich spestriť napríklad bungee jump lanovým mostom alebo súťažou v jedení čili. Možno to znie hlúpo, ale mnohí ľudia ich milujú. Hlavným cieľom sprievodných aktivít je nielen spestriť festival, ale aj poskytnúť mnohým ľuďom možnosť trochu si oddýchnuť. Nie každý chce trčať v prvých radoch a zostať tam celé hodiny. Ľudia sa pravdepodobne budú chcieť prejsť, preskúmať, vidieť niečo iné, najmä ak nie sú na festivale kvôli všetkým kapelám, ale len kvôli niekoľkým. Preto vždy radšej ponúkame alternatívy, ako stáť na jednom mieste.

Bez ohľadu na to, čo teoreticky predpokladáš, že sa stane, mali by si počítať s tým, že veci môžu dopadnúť oveľa horšie, aby si kryl chrbát, ak sa niečo pokazí. Investuj oveľa viac, ako si pôvodne predpokladal, a vytvor si zásoby všetkého, aj pracovných síl pre prípad, že by si ich potreboval. Maj na mieste lekára prvej pomoci, aj keď celý deň nič nerobí; je to najlepší možný scenár a určite to nie sú zbytočne vyhodené peniaze. Ak urobíš tieto jednoduché veci, bude to tvoja najlepšia investícia do budúcnosti, pretože tvoji fanúšikovia sa budú nielen dobre baviť, ale aj vybuduješ dobrú povesť svojho festivalu na ďalšie roky a ľudia sa budú chcieť vrátiť. Nehovoriac o tom, že tvoji sponzori s tebou budú chcieť spolupracovať.